Speelrijst

Wat is speelrijst?

Speelrijst is gekleurde rijst waarmee kinderen kunnen spelen en de mooiste creaties mee kunnen maken. Spelen met rijst wordt steeds populairder en heeft een aantal grote voordelen. Zo valt speelrijst onder ‘sensorisch speelgoed’  Wat dat precies inhoud lees je verderop.

Kinderen vinden het geweldig om met hun handen door de rijst heen te gaan, dammen te bouwen, het over te scheppen in een bakje en fantastische speelwerelden te maken. Met speelrijst is het allemaal mogelijk. Vaak wordt de rijst ook in een speelbak gegoten zodat het netjes bij elkaar blijft en weer makkelijk opgeborgen kan worden. Door (houten) poppetjes, speelfiguren of je eigen speelgoed toe te voegen beleven kinderen de grootste avonturen. En dan hebben we nog niet eens het knutselen benoemd!

Sensorisch speelgoed

Speelrijst valt dus ook onder sensorisch speelgoed. Wat is dat precies? Sensorisch is een wat moelijker woord voor je zintuigen. Tijdens het spelen en knutselen worden de zintuigen van de kinderen gestimuleerd. Door het zien, voelen en horen van de rijst worden de zintuigen getrained en leren kinderen vormen herkennen, texturen voelen en geluiden herkennen. Door dit vaak te doen leren kinderen inschatten hoe een materiaal of voorwerp aanvoelt zonder het aan te raken, en hoe het klinkt als het zou vallen. Dit proces is zeer belangrijk in de ontwikkeling.

Motoriek Speelgoed

Het spelen met rijst is dus goed voor de ontwikkeling van de zintuigen; sensorisch. Maar wist je dat speelrijst ook heel goed is voor de motoriek? Door het scheppen, oppakken, gieten en bouwen wordt de fijne motoriek ontwikkeld. Kinderen zullen sneller leren hoe ze kleine voorwerpen moeten beetpakken en verplaatsen. Dit komt weer dagelijks goed ten pas bij bijvoorbeeld het gebruiken van een lepel tijdens het eten of het strikken van de veters.

Spelen met rijst is goed goed voor de sensoriek en motoriek. Een veel gebruikte term voor speelrijst is dan ook sensomotorisch speelgoed.

De voordelen van speelrijst

In het kort de voordelen nog een keer op een rijtje:

  • Stimuleert de ontwikkeling van de motoriek
  • Stimuleert de ontwikkeling van de zintuigen
  • Zorgt voor een ontprikkelende werking
  • Laat kinderen hun fantasie gebruiken en zorgt voor uren speelplezier

Wat kun je met speelrijst?

In eerste instantie zou je misschien denken dat er niet veel mogelijkheden zijn met speelrijst, maar het tegendeel is waar! De mogelijkheden zijn eindeloos en daarnaast komt nog eens de creatieve geest van je kind kijken die er nog meer mogelijkheden mee ziet. Voor jouw gemak verdelen we het in drie onderwerpen:

Spelen met speelrijst

Het leuke is dat je door de vele verschillende kleuren je eigen speelwereld kunt maken. Hierdoor kun je ook eindeloos varieren. Schep de rijst weer uit de bak en je begint binnen een handomdraai een nieuw avontuur. Gebruik bijvoorbeeld groen voor gras, blauw voor water en grijs voor asfalt. Voeg vervolgens je favoriete (houten) speelfiguren toe en het spelen kan beginnen. Op deze manier maak je je eigen boerderij, onderwaterwereld, jungle, stad, prinsessenwereld en meer. De speelrijst gebruik je niet alleen als ondergrond maar je speelt er ook mee. Maak bijvoorbeeld een bouwplaats waarbij je de rijst met graafmachines verplaatst of een groentetuintje waar je groenten verbouwt.

Knutselen met speelrijst

Naast spelen kun je ook helemaal los gaan met knutselen. Knip bijvoorbeeld een egel uit van karton en plak hier de rijst in herfstkleuren op. Hierdoor maak je eenvoudig leuke decoratie die je ook nog eens per seizoen of thema kunt aanpassen. Het is ook leuk om een kleurplaat met wat lijm in te smeren en hem vervolgens te beplakken met de gekleurde rijst.

Wat dacht je van surprises? Met de speelrijst maak je ook leuke creaties tegen het eind van het jaar zoals een voetbalveld of racebaan. Eenvoudig maar ontzettend leuk om te maken, geven en te krijgen!

Decoratie met speelrijst

Voor de wat oudere kinderen en volwassen is speelrijst goed geschikt om decoratie mee te maken. Doordat de rijst in veel verschillende kleuren beschikbaar is kun je er iedere kant mee op. Maak per seizoen verschillende decoratie of kies een kleur die goed in jouw interieur past. Vul bijvoorbeeld wat glaasjes met de rijst en doe er droogbloemen bij of vul een schaal met gekleurde kerstrijst en zet daar waxinelichtjes op.

Zodra je eenmaal decoratie met rijst hebt gezien zul je overal mogelijkheden zien om met de rijst aan de slag te gaan. Decoratie maken met speelrijst is leuk, origineel en je kan er gemakkelijk mee afwisselen.

Waar doe je de speelrijst in?

Het makkelijkste is om de speelrijst in een sensorische speelbak te doen. Deze bakken zijn vaak van hout waardoor het een rustige uitstraling heeft en de aandacht volledig naar het sensorische spelen kan gaan. De bakken hebben ook een fijn formaat dat makkelijk op tafel past en waarmee je kind fijn kan spelen. Zo is de rand hoog genoeg om de rijst in de bak te houden, maar laag genoeg om er goed bij te kunnen.

Bij Rijzt is er de optie om de naam van je kind(eren) of organisatie op de bak te zetten. Hierdoor krijgt de sensorische speelbak een extra persoonlijke uitstraling en kun je ze makkelijk van elkaar onderscheiden. Wil je de speelbak echt compleet maken? Kies er dan ook een deksel bij. Dit zorgt er voor dat de gemaakte speelwerelden niet kapot gemaakt kunnen worden, er geen vuil in komt en je de bakken makkelijk op elkaar stapelt.

Accessoires

Om het spelen met de speelrijst nog leuker en leerzamer te maken zijn er diverse accessoires beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bakjes, schepjes en lepels. Door deze vast te houden en ermee te spelen zal de fijne motoriek nog sterker worden ontwikkeld. De accessoires zijn allemaal klein genoeg om goed in het handje van kinderen te passen en geven genoeg uitdaging om er mee te scheppen, schuiven, sorteren of creaties in de bak te maken.

Vanaf welke leeftijd is speelrijst?

Vanwege de kleine rijstkorreltjes raden wij het af om kinderen jonger dan drie jaar zonder toezicht met de rijst te laten spelen. Blijf je echter bij je kindje dan is het geen probleem om ook hen ermee te laten spelen. Spelen met de rijst is tenslotte goed voor de ontwikkeling en heeft een ontprikkelende werking. Dit is voor veel ouders met een hoogsensitief kindje een uitkomst.

Naast het spelen is het natuurlijk ook ontzettend leuk om er mee te knutselen en decoratie mee te maken. Zo is er voor elke leeftijd wel iets met speelrijst te doen!

Hoeveel speelrijst heb ik nodig?

In de zakken speelrijst van Rijzt zit altijd 500gram. Om een speelbak te vullen raden wij drie zakken aan. Hiermee maak je een goede laag en kun je makkelijk bergjes en dammen maken. Ook is de laag dan dik genoeg om er bijvoorbeeld knikkers of steentjes onder te verstoppen en deze te gaan zoeken.

Wil je er decoratie mee maken of knutselen? Bedenk dan goed wat je er mee gaat doen. Bijvoorbeeld hoeveel oppervlak je met de rijst wilt bedekken. Een klein laagje kan voldoende zijn maar omdat er ontzettend veel mogelijkheden met de speelrijst zijn raden wij altijd aan om ietsje meer te bestellen.